On estem

Ateneus Laics i Progressistes

c. Avinyó, 44 2a planta
08002 Barcelona

Tel. 93 601 16 56
ateneus@ateneuslaics.cat

Naixement del moviment ateneista

Correu electrònic Imprimeix PDF

L’aparició d'ateneus i casinos corre en paral·lel a l’aparició de les primeres societats cooperatives i la formació i consolidació de les primeres societats obreres en el marc de l’aparició a casa nostra de la revolució industrial i el canvi de relacions socials i econòmiques que comporta. A partir d’aquí i en els darrers quaranta anys de segle XIX van néixer la major part dels ateneus catalans. Cada ciutat o vila en disposava d’un i en tots ells la dèria de l’aprenentatge era la predominant, així també com la idea de donar un contingut cultural al migrat lleure obrer a partir de concerts de música, vetllades teatrals, recitals de rapsodes, o més endavant, la idea de l’excursionisme científic.

Segons Pere Solà, que va realitzar un estudi pioner sobre els ateneus catalans, afirma que des de 1877 a 1898 es van fundar vint-i-dos ateneus arreu de Catalunya. Des de 1899 a 1914 van néixer quaranta-tres entitats, entre 1915 i 1939, anys de repressió i dictadura només dotze, i durant els anys republicans (1931-1936) van veure la llum quaranta-vuit noves associacions.

Cooperatives i ateneus floreixen a Catalunya, sobretot com a ressò del que fa a Europa la resta del moviment obrer. Al 1844 havia aparegut a Rochdale (Anglaterra) la primera societat cooperativa a partir de l’esforç de vint-i-vuit obrers, l’exemple aviat arribà a Catalunya. D'aquesta manera, a Barcelona, l'any 1842-1843 apareix l’Associació General de Teixidors de la ciutat de la ma de Joan Muns i els seus companys, amb el suport de la Diputació de Barcelona.